9 února, 2021
| Vojtěch Válka
| Názory
Vinařských soutěží v České republice rozhodně není málo a pro řadu vinařů i milovníků vín bývají důležitou událostí, na kterou dlouho rádi vzpomínají. Otázkou ale je, jak moc se účast na těchto akcích reálně vyplatí. V drtivé většině případů se k ní totiž vážou až překvapivě vysoké náklady. Pojďme se na ně podívat: Jeden přihlášený
Read More
25 ledna, 2021
| Vojtěch Válka
| Názory
Jaké je vaše oblíbené víno? Pravděpodobně vás hned napadne název nějaké odrůdy. Na tom není nic špatného, každá odrůda hroznů je něčím specifická. Je ale třeba myslet na to, že za chutí vína se skrývá mnohem více než jen samotné hrozny. Výroba vína je tak trochu alchymie a k získání dokonalé sklenky vaší oblíbené odrůdy
Read More
5 prosince, 2019
| Milada Válková
| Ostatní
Read More
8 října, 2018
| Vojtěch Válka
| Ostatní
Rodinné vinařství z Nosislavi hledá šikovného pracovníka do nové éry života firmy. Nabízíme příjemnou práci v přírodě • Stabilní a dlouhodobé zaměstnání v zavedené firmě • Férové finanční ohodnocení a bonusy • Společná tvorba nových pracovních postupů a vylepšení • Pestrá práce v malém rodinném týmu Potřebné dovednosti • Kladný vztah k přírodě, vinaření a
Read More
21 června, 2018
| Vojtěch Válka
| Názory
VIŠŇÁK – višňový nektar v počátečním stádiu kvašení. Připravili jsme pro Vás jako novinku roku 2018. Náš mladý višňový sad má první úrodu a tak jsme pro Vás připravili letní osvěžující nízkoalkoholický nápoj – višňák. Ten se pil vždy v období začátku prázdnin, kdy je na jižní Moravě velmi teplo, probíhají žně a v mnoha obcích je to
Read More
3 listopadu, 2017
| Vojtěch Válka
| Názory
Přecpané restaurace, husa a hlavně víno. Každý rok 11. listopadu, na svátek svatého Martina, je scénář stejný. Hlavní položkou nápojového lístku je vždy Svatomartinské víno, které si během večera dá prakticky každý. V rámci tradice ochutnávání mladých vín tak vznikají celé festivaly a takovou poptávku víno nezažije snad žádný jiný den v roce. Označení Svatomartinské víno nezíská
Read More
17 října, 2017
| Vojtěch Válka
| Názory
Většina vín, která vyrábíme, má před sebou velice slibnou budoucnost, ovšem podstatná část z nich se v běžném prodeji již nevyskytuje v době, kdy přijde jejich čas. Naše vína potřebují čas, než jsou skutečně v té nejlepší chuťové kondici. Když se tedy budeme bavit o vínech k archivaci, je dobré stanovit si, co vůbec určuje,
Read More
6 srpna, 2017
| Vojtěch Válka
| Ostatní
Vážení přátelé a příznivci dobrého vína, těší nás skutečnost, že se koná další ročník našeho Vinobraní ve vinařství a Otevřených sklepů Nosislav. Rádi Vás na akci uvidím a ochutnáme s Vámi skvělá vína, která Nosislav nabízí. Pokud by Vás zajímaly jakékoliv detaily, neváhejte se na nás obrátit na emailu: info@vinarstvivalka.cz nebo telefonním čísle 776 070
Read More
10 července, 2017
| Vojtěch Válka
| Historie, Názory, Zkušenosti
Při návštěvě restaurace si většina hostů vybere víno podle odrůdy. Zeptají se číšníka, jaký mají Tramín nebo třeba Chardonnay, popřípadě si nechají doporučit třeba bílé polosuché. Málokdo si ovšem poručí cuvée, spoustu hostů by toto slovo na vinném lístku možná i překvapilo, nebo by netušili, co vůbec znamená. Česká republika je totiž jedna z mála zemí,
Read More
4 června, 2017
| Vojtěch Válka
| Názory
Jako zahradník a Jihomoravan, ale také trochu výtvarník, je mi líto, jak vypadá naše krajina, kde chybí snaha o úpravu a údržbu i těch míst, co nejsou tzv. velkovýrobně obhospodařovatelná. Jsem muž práce a i když často nadávám na poměry, mám rád práci v přírodě, krajinu, všímám si její estetiky a rád pro to něco udělám.
Read More
14 března, 2017
| Vojtěch Válka
| Názory
Bíle víno z Moravy má svůj status a početný zástup příznivců odjakživa jistý. Naproti tomu moravské červené víno je stále ještě předmětem sporů. Píší se o něm články, dělají rozhovory,rozděluje milovníky vína na dva tábory a víří silné emoce.Někteří vinaři a milovníci vína na něj nedají dopustit, jiní tvrdí, že se nikdy nemůže vyrovnat jižním červeným
Read More
7 března, 2017
| Vojtěch Válka
| Ostatní
Read More
15 ledna, 2017
| Vojtěch Válka
| Názory
Síra se při výrobě vína používá už odnepaměti. V podobě oxidu siřičitého má za úkol konzervaci vína. Zabíjí nežádoucí mikroorganismy, čímž udržuje kontrolu nad kvašením. Také omezuje působení kyslíku a enzymů, které kyslík přenášejí. Tím zabrání poškození barvy a aroma. V neposlední řadě dokonce zlepšuje chuť vína, jelikož odbourává vedlejší produkty, například acetaldehyd nebo pyruvát. Někteří vinaři
Read More
5 prosince, 2016
| Vojtěch Válka
| Ostatní
Cílem je pořídit do vinic modernější, šetrnější k životnímu prostředí a výkonnější stroje – závěsný rosič a drtič réví.”
Read More
29 července, 2015
| Vojtěch Válka
| Názory
Rád bych zde napsal pár věcí, které mě vždy překvapí když jedu na nějakou vinařskou akci 🙂 Nerad bych zde mluvil o seriálu Vinaři, který naprosto překrucuje fakta o Jižní Moravě a vinařství. Chtěl bych se spíše zaměřit na něco, co si spousta lidí myslí a nebo na co se často ptá když někam jedeme
Read More
29 července, 2015
| Vojtěch Válka
| Zkušenosti
Jak vzniká Burčák Burčák je mošt z hroznů, který již mírně kvasí. Dle stadia prokvašení rozlišujeme sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. Lahodná chuť Jižní Moravy V každém stádiu kvašení má Burčák své nadšené obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení, vydrží však vinaři čekat i dlouho
Read More