Jak na archivaci vína

Většina vín, která vyrábíme, má před sebou velice slibnou budoucnost, ovšem podstatná část z nich se v běžném prodeji již nevyskytuje v době, kdy přijde jejich čas. Naše vína potřebují čas, než jsou skutečně v té nejlepší chuťové kondici. Když se tedy budeme bavit o vínech k archivaci, je dobré stanovit si, co vůbec určuje,

Read More

Vinobraní ve vinařství a Otevřené sklepy Nosislav

Vážení přátelé a příznivci dobrého vína, těší nás skutečnost, že se koná další ročník našeho Vinobraní ve vinařství a Otevřených sklepů Nosislav. Rádi Vás na akci uvidím a ochutnáme s Vámi skvělá vína, která Nosislav nabízí. Pokud by Vás zajímaly jakékoliv detaily, neváhejte se na nás obrátit na emailu: info@vinarstvivalka.cz nebo telefonním čísle 776 070

Read More

Cuvée je nový směr, ne slévání zbytků

Při návštěvě restaurace si většina hostů vybere víno podle odrůdy. Zeptají se číšníka, jaký mají Tramín nebo třeba Chardonnay, popřípadě si nechají doporučit třeba bílé polosuché. Málokdo si ovšem poručí cuvée, spoustu hostů by toto slovo na vinném lístku možná i překvapilo, nebo by netušili, co vůbec znamená. Česká republika je totiž jedna z mála zemí,

Read More

Proč jsem sadil višně?

Jako zahradník a Jihomoravan, ale také trochu výtvarník, je mi líto, jak vypadá naše krajina, kde chybí snaha o úpravu a údržbu i těch míst, co nejsou tzv. velkovýrobně obhospodařovatelná. Jsem muž práce a i když často nadávám na poměry, mám rád práci v přírodě, krajinu, všímám si její estetiky a rád pro to něco udělám.

Read More

Není červené jako červené. Víno z Moravy bude vždy jiné, než víno z jihu, a to je dobře

Bíle víno z Moravy má svůj status a početný zástup příznivců odjakživa jistý. Naproti tomu moravské červené víno je stále ještě předmětem sporů. Píší se o něm články, dělají rozhovory,rozděluje milovníky vína na dva tábory a víří silné emoce.Někteří vinaři a milovníci vína na něj nedají dopustit, jiní tvrdí, že se nikdy nemůže vyrovnat jižním červeným

Read More

Síra ve vinařství. Přežitek nebo nutné zlo?

Síra se při výrobě vína používá už odnepaměti. V podobě oxidu siřičitého má za úkol konzervaci vína. Zabíjí nežádoucí mikroorganismy, čímž udržuje kontrolu nad kvašením. Také omezuje působení kyslíku a enzymů, které kyslík přenášejí. Tím zabrání poškození barvy a aroma. V neposlední řadě dokonce zlepšuje chuť vína, jelikož odbourává vedlejší produkty, například acetaldehyd nebo pyruvát. Někteří vinaři

Read More

Otevírací doba v období Vánoc

Vážení zákazníci, přejeme Vám krásné Vánoce a všechno nejlepší do nového roku 2017. Pokud zamýšlíte zastavit se v našem vinařství i v období Vánočních svátku, tak otevírací dobu ve svátky najdete níže. Pátek 23.12. → 10 – 18 hod Sobota 24.12. → Svátek – ZAVŘENO Neděle 25.12. → Svátek – ZAVŘENO Pondělí 26.12. → Svátek – ZAVŘENO Úterý

Read More

Vinařské stereotypy

Rád bych zde napsal pár věcí, které mě vždy překvapí když jedu na nějakou vinařskou akci 🙂 Nerad bych zde mluvil o seriálu Vinaři, který naprosto překrucuje fakta o Jižní Moravě a vinařství. Chtěl bych se spíše zaměřit na něco, co si spousta lidí myslí a nebo na co se často ptá když někam jedeme

Read More

Jak vzniká burčák

Jak vzniká Burčák Burčák je mošt z hroznů, který již mírně kvasí. Dle stadia prokvašení rozlišujeme sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. Lahodná chuť Jižní Moravy V každém stádiu kvašení má Burčák své nadšené obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení, vydrží však vinaři čekat i dlouho

Read More