1. místo farma roku

Vinařský blog

Přečíst celé
Únor 2024
Téma Názory
Bordo

Co je to Pet-Nat ?

Zábavný, jemně perlivý, nefiltrovaný, osvěžující, neotřelý, prudce pitelný. To vše vystihuje jeden z velice populárních perlivých nápojů posledních let. Co to vlastně je ten Pet-Nat a v čem tkví kouzlo těchto oblíbených bublinek?  Označení Pet-Nat pochází z francouzského “pétillant naturel”, což v překladu znamená “přírodně perlivý”. Pet-nat je víno, které vzniká pouze pomocí primární fermentace, […]

Přečíst celé
Červen 2023
Téma Názory
Vojtěch Válka

Ideální vinařství pro firemní akci s nezapomenutelnou atmosférou

Pozdvihněte vaši firemní akci na zcela novou úroveň díky nezapomenutelnému prostředí vinohradů a vinařského dvora. Naše rodinné vinařství nabízí idylické prostředí a celou řadu služeb, které udělají z vaší firemní akce nezapomenutelný zážitek pro všechny. Prostředí Nádherné prostory pro firemní akce, originální klidné prostředí a prostory s kouzlem domácí atmosféry s venkovním i vnitřním posezením. […]

Přečíst celé
Duben 2023
Vojtěch Válka

Svatební ráj v srdci vinic: Objevte dokonalé místo pro váš nezapomenutelný den

Představte si svatební den obklopený zelenými vinicemi, romantickým prostředím a skvělým vínem. Uděláme z vašeho velkého dne nezapomenutelný zážitek. Naše rodinné vinařství skýtá nejen nádherné svatební prostory, ale také celou řadu služeb, které zajistí, že váš svatební den bude dokonalý. Jak svatební den probíhá a co všechno u nás můžete zažít? Romantické svatební místo uprostřed […]

Přečíst celé
Únor 2023
Téma Názory
Vojtěch Válka

Korek nebo šroub? Pet láhev je absolutní no-go.

Je korek ten nejlepší uzávěr na víno nebo existují daleko lepší varianty? Rozhodně existují! Jde vždy o to, na co je víno určené. Jaké máme vlastně obaly na víno? Existuje spousta různých způsobů jak víno uchovávat a vy se nyní můžete podívat na jednotlivé typy a jejich pro a proti.  Pet lahev  Pet lahve se […]

Přečíst celé
Leden 2023
Téma Názory
Vojtěch Válka

Je pozdní sběr něčím lepší?

Taky jste zmatení z pojmů jako “pozdní sběr”, “výběr z hroznů “nebo “výběr z bobulí”? Myslíte si, že vína s označením pozdní sběr se sbírají pozdě? Nebo že se při výběru z bobulí vybírají jednotlivé bobule? Nebo snad že tato vína jsou lepší než ostatní?Není to tak! Existují dva mezinárodní systémy dělení vín – tzv. […]

Přečíst celé
Leden 2023
Vojtěch Válka

Jak si správně vybrat víno

Vybrat sprvávné víno je skutečně o umění. To ale neznamená, že je to nereálné. S několika základními znalostmi a užitečnými tipy se můžete stát pravým odborníkem na víno. Nejprve si ujasněte, jaký druh vína hledáte. Chcete víno s vyšším nebo nižším obsahem alkoholu? Jakou hledáte chuť? Sladší? Sušší? Chcete víno aromatické nebo naopak minerální? Máte […]

Přečíst celé
Březen 2022
Vojtěch Válka

Vady vín a jak je poznat

Při ochutnávání vína hraje velkou roli osobní preference. Možná už se vám ale stalo, že vám dříve oblíbené víno najednou chutnalo nějak divně, nebo jste se setkali s vínem, na kterém bylo podle vás zkrátka něco špatně. Příčinou různých pachutí a (ne)vůní je často určitá vada nebo nemoc vína. Jak tyto vady a choroby rozeznat? […]

Přečíst celé
Prosinec 2021
Téma Názory
Vojtěch Válka

Podpora našeho vinařství z EU

Projekt : Nákup kultivátoru Projekt: Nákup kultivátoru. Operace: Investice do zemědělských podnikůPomocí nových kultivačních nářadí můžeme zjednodušit a zlepšit práci ve vinicích, práci s půdou v příkmenném pásu.

Přečíst celé
Září 2021
Téma Názory
Vojtěch Válka

Podpora našeho vinařství z EU

Projekt: Nákup mlýnkoodzrňovače. Operace: Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů Nakoupili jsme skladovací nerezové tanky, dubové sudy, mlýnkoodstopkovač a stánek. Snažíme se o to, abychom zvýšili kvalitu vína a dalších produktů pro naše zákazníky.

Přečíst celé
Květen 2021
Téma Názory
Vojtěch Válka

Přírodní víno = BIO?

K zaměňování označení BIO a přírodní dochází u vín poměrně často a není se čemu divit. Obojí má něco společného s přírodou a ekologickým zemědělstvím, přesto nejde o to samé. Pro začátek můžeme říct, že existují vína (a není jich málo), která jsou zároveň BIO i přírodní. Není to ale pravidlem. Pojďme si proto objasnit, […]

Přečíst celé
Květen 2021
Vojtěch Válka

Čiření vína: proč, jak a je to vůbec potřeba?

Víno bývá oceňované nejen pro svou vůni či chuť, ale také jiskru neboli výjimečnou čirost. Dokonalá čistota ale není u vína samozřejmostí, o průzračnost nápoje se postará právě proces čiření. Výsledkem pročištění vína je také prodloužení jeho trvanlivosti, čiřením se totiž z vína odstraní látky a nečistoty, které ve víně dále pracují a mohly by […]

Přečíst celé
Duben 2021
Téma Názory
Vojtěch Válka

Autentická, přírodní, BIO vína. Kdo se v tom má vyznat?

Stejně jako u dalších produktů, ani v případě vína není příliš jasné, co je to BIO víno, která vína jsou přírodní a když se přimíchají ještě pojmy jako autentické víno nebo autentisté, jde z toho člověku hlava kolem. V tomto článku si proto jednotlivé pojmy rozebereme, povíme si různá specifika těchto vín, a vy už […]

Přečíst celé
Únor 2021
Téma Názory
Vojtěch Válka

České vinařské soutěže: Prestižní záležitost, nebo drahý špás?

Vinařských soutěží v České republice rozhodně není málo a pro řadu vinařů i milovníků vín bývají důležitou událostí, na kterou dlouho rádi vzpomínají. Otázkou ale je, jak moc se účast na těchto akcích reálně vyplatí. V drtivé většině případů se k ní totiž vážou až překvapivě vysoké náklady. Pojďme se na ně podívat: Jeden přihlášený […]

Přečíst celé
Leden 2021
Téma Názory
Vojtěch Válka

Slunce, půda, poctivá práce. Chuť vína netvoří pouze hrozny

Jaké je vaše oblíbené víno? Pravděpodobně vás hned napadne název nějaké odrůdy. Na tom není nic špatného, každá odrůda hroznů je něčím specifická. Je ale třeba myslet na to, že za chutí vína se skrývá mnohem více než jen samotné hrozny. Výroba vína je tak trochu alchymie a k získání dokonalé sklenky vaší oblíbené odrůdy […]

Přečíst celé
Listopad 2020
Téma Názory
Vojtěch Válka

Podpora našeho vinařství z EU

Technologie do vinařství název operace: Nákup kultivátoru cíl operace: Podpora projektů konečných žadatelů naplňující cíle SCLLD MAS Podbrněnsko. Nákupem technologického zařízení neustále zlepšujeme výrobní proces. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií.

Přečíst celé
Říjen 2020
Téma Názory
Vojtěch Válka

Podpora našeho vinařství z EU

Nákup kultivátoru Projekt: Nákup kultivátoru. Operace: Investice do zemědělských podniků Nákupem a použitím kultivátorů využíváme mechanizaci při obdělávání půdy. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií.

Přečíst celé
Červen 2018
Téma Názory
Vojtěch Válka

Višňák

VIŠŇÁK  – višňový nektar v počátečním stádiu kvašení. Od roku 2018 můžete u nás ve vinařství v období prázdnin ochutnat kromě klasického vína také letní, osvěžující, nízkoalkoholický nápoj – višňák. Ten se pil vždy v období začátku prázdnin, kdy je na jižní Moravě velmi teplo, probíhají žně a v mnoha obcích je to i čas tradičních hodů. Zároveň […]

Přečíst celé
Listopad 2017
Téma Názory
Vojtěch Válka

Svátek svatého Martina: Slavnosti vína a restauratérů

Přecpané restaurace, husa a hlavně víno. Každý rok 11. listopadu, na svátek svatého Martina, je scénář stejný. Hlavní položkou nápojového lístku je vždy Svatomartinské víno, které si během večera dá prakticky každý. V rámci tradice ochutnávání mladých vín tak vznikají celé festivaly a takovou poptávku víno nezažije snad žádný jiný den v roce. Označení Svatomartinské víno nezíská […]

Přečíst celé
Říjen 2017
Téma Názory
Vojtěch Válka

Jak na archivaci vína

Většina vín, která vyrábíme, má před sebou velice slibnou budoucnost, ovšem podstatná část z nich se v běžném prodeji již nevyskytuje v době, kdy přijde jejich čas. Naše vína potřebují čas, než jsou skutečně v té nejlepší chuťové kondici. Když se tedy budeme bavit o vínech k archivaci, je dobré stanovit si, co vůbec určuje, […]

Přečíst celé
Červenec 2017
Vojtěch Válka

Cuvée je nový směr, ne slévání zbytků

Při návštěvě restaurace si většina hostů vybere víno podle odrůdy. Zeptají se číšníka, jaký mají Tramín nebo třeba Chardonnay, popřípadě si nechají doporučit třeba bílé polosuché. Málokdo si ovšem poručí cuvée, spoustu hostů by toto slovo na vinném lístku možná i překvapilo, nebo by netušili, co vůbec znamená. Česká republika je totiž jedna z mála zemí, […]

Přečíst celé
Červen 2017
Téma Názory
Vojtěch Válka

Proč jsem sadil višně?

Jako zahradník a Jihomoravan, ale také trochu výtvarník, je mi líto, jak vypadá naše krajina, kde chybí snaha o úpravu a údržbu i těch míst, co nejsou tzv. velkovýrobně obhospodařovatelná. Jsem muž práce a i když často nadávám na poměry, mám rád práci v přírodě, krajinu, všímám si její estetiky a rád pro to něco udělám. […]

Přečíst celé
Březen 2017
Téma Názory
Vojtěch Válka

Není červené jako červené. Víno z Moravy bude vždy jiné, než víno z jihu, a to je dobře

Bíle víno z Moravy má svůj status a početný zástup příznivců odjakživa jistý. Naproti tomu moravské červené víno je stále ještě předmětem sporů. Píší se o něm články, dělají rozhovory,rozděluje milovníky vína na dva tábory a víří silné emoce.Někteří vinaři a milovníci vína na něj nedají dopustit, jiní tvrdí, že se nikdy nemůže vyrovnat jižním červeným […]

Přečíst celé
Leden 2017
Téma Názory
Vojtěch Válka

Síra ve vinařství. Přežitek nebo nutné zlo?

Síra se při výrobě vína používá už odnepaměti. V podobě oxidu siřičitého má za úkol konzervaci vína. Zabíjí nežádoucí mikroorganismy, čímž udržuje kontrolu nad kvašením. Také omezuje působení kyslíku a enzymů, které kyslík přenášejí. Tím zabrání poškození barvy a aroma. V neposlední řadě dokonce zlepšuje chuť vína, jelikož odbourává vedlejší produkty, například acetaldehyd nebo pyruvát. Někteří vinaři si […]

Přečíst celé
Červenec 2015
Téma Názory
Vojtěch Válka

Vinařské stereotypy

Rád bych zde napsal pár věcí, které mě vždy překvapí když jedu na nějakou vinařskou akci 🙂 Nerad bych zde mluvil o seriálu Vinaři, který naprosto překrucuje fakta o Jižní Moravě a vinařství. Chtěl bych se spíše zaměřit na něco, co si spousta lidí myslí a nebo na co se často ptá když někam jedeme […]

Přečíst celé
Červenec 2015
Téma Zkušenosti
Vojtěch Válka

Jak vzniká burčák

Burčák je mošt z hroznů, který již mírně kvasí. Dle stadia prokvašení rozlišujeme sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. Lahodná chuť Jižní Moravy V každém stádiu kvašení má Burčák své nadšené obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení, vydrží však vinaři čekat i dlouho do noci. Právě […]

Přečíst celé
Leden 2015
Téma Názory
Vojtěch Válka

Podpora našeho vinařství z EU

Nákup mulčovače název operace: Podpora provádění operací v rámci strategie komunitně vedeného místního rozvoje cíl operace: Podpora projektů konečných žadatelů naplňující cíle SCLLD MAS Podbrněnsko. Nákupem svahového mulčovače můžeme ošetřovat prostor jak pod stromy, tak i na mezích. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií.

Přečíst celé
Leden 2015
Téma Názory
Vojtěch Válka

Podpora našeho vinařství z EU

Zlepšujeme vinařství nákupem nových technologií, jako jsou skladovací nerezové tanky, barikové sudy, vystřikovačka lahví, stohovač, ale také zavedením klimatizovaných prostor na skladování vína. Děláme to, co přináší zvýšení kvality vína a dalších produktů pro naše zákazníky.