Cuvée je nový směr, ne slévání zbytků

Při návštěvě restaurace si většina hostů vybere víno podle odrůdy. Zeptají se číšníka, jaký mají Tramín nebo třeba Chardonnay, popřípadě si nechají doporučit třeba bílé polosuché. Málokdo si ovšem poručí cuvée, spoustu hostů by toto slovo na vinném lístku možná i překvapilo, nebo by netušili, co vůbec znamená. Česká republika je totiž jedna z mála zemí, ve kterých stále silně převládá výroba jednoodrůdových vín. Proto tu není o cuvée až takové povědomí, nebo je dokonce vnímané jako jakási „směska“ toho, co zbylo.

Pokud se ale podíváme třeba do Francie, která odjakživa patří k vinařským velmocem, cuvée je zde naprosto běžnou věcí. Ne nadarmo se pro tato vína používá francouzské označení. Například notoricky známe víno Châteauneuf-du-Pape, o kterém zpíval už Michal Tučný, není pojmenované po žádné odrůdě, ale po vinařství, pro které je toto cuvée typické. Každé takové vinařství má na své cuvée vlastní jedinečný recept, pro naše vinařství je specifické Cuvée Bellus. Recept na takovéto víno můžeme přirovnat třeba k receptu na Coca-Colu. Na etiketě si samozřejmě můžete přečíst složení, ale bez znalosti přesného postupu a poměru ingrediencí tento nápoj vyrobíte jen stěží.

Výroba cuvée, neboli česky scelování nebo kupáž, je tedy do jisté míry věda, nejen slévání náhodných vín. Vinaře v tomto procesu můžeme přirovnat k umělci, konkrétně k malíři, chcete-li. Aby totiž výsledné víno dobře chutnalo, musí se v něm snoubit ty správné chutě, které se ideálně doplňují. Jen tak můžete kvality jednotlivých odrůd vyzdvihnout a posunout na další úroveň. Stejně jako malíř používá základní barvy, aby namíchal perfektní odstín, vinař hledá ty správné odrůdy k namíchání skvělého cuvée.

Většinou se pracuje se dvěma nebo třemi odrůdami a cílem je vyvážit jednotlivé základní složky vína, jako jsou cukry nebo kyseliny. Výborně se kombinuje například Muškát s veltlínem, tedy jedno sladké a aromatické víno s druhým svěžím a kyselejším. Oblíbenou variantou je také cuvée z odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot, které vyrábějí vinaři přímo ve francouzském Bordeaux.

Špatná pověst cuvée plyne nejen z neznalosti, ale i z chování nepoctivých vinařů, kteří dříve scelováním zakrývali nevalnou kvalitu vína. Při napití, nebo hůře, při následné kocovině, se člověk přesvědčil, že jde jen o slitky a příště už stejnou chybu neudělal. To je ovšem už minulostí a cuvée dnes výborně rozšiřuje naše možnosti a pomalu si získává na popularitě. Není nic špatného na oblibě jednoodrůdových vín, které dobře znáte a víte, co od nich můžete čekat. Čas od času ale neuškodí zkusit také něco nového a cuvée je krok dobrým směrem.

Nejde o zužitkování zbytků, ale další vylepšení už tak skvělých vín. Pokud tedy máte nějakou oblíbenou odrůdu, nic vám nebrání ochutnat cuvée, jehož je součástí, a okusit něco nového. Nebo naopak, existuje víno, které by mohlo být skvělé, ale něco mu podle vás chybí nebo přebývá? Správné cuvée s tímto vínem by vám mohlo zachutnat.

Při další návštěvě restaurace nebo vinného sklípku se proto nebojte zeptat se po nějakém dobrém cuvée. Sami si tak můžete ověřit, jak vínu kupáž prospívá, a vyzkoušet si nový směr, kterým by se vinaři v Čechách mohli ubírat.