Jak vzniká burčák

Burčák je mošt z hroznů, který již mírně kvasí. Dle stadia prokvašení rozlišujeme sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno.

Burčák

Lahodná chuť Jižní Moravy

V každém stádiu kvašení má Burčák své nadšené obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení, vydrží však vinaři čekat i dlouho do noci. Právě pro aktivitu kvašení je velice často vyhledáván také lidmi se zažívacími potížemi. Obsahuje významné množství vitamínů a dalších složek, které ten pravý burčák utváří, tj. přírodní cukr, značná ovocnost jak v chuti tak vůni, přiměřená kyselinka a kvasinky rodu Sacharomyces.

Burčák se pije hlavně na Moravě a v sousedním Rakousku, jinde ve světě jej zpravidla vůbec neznají. Je to v podstatě naše místní specialita a jak již název napovídá, lidé kteří jej pijí se dostávají do stavu přirozené bujarosti, euforie a lehké mysli, což v naší dnešní době pomáhá zahánět „chmury z čela“.

Burčák se pije na mnoho způsobů. V posledních letech je také vyhledáván červený burčák, který je ovšem nejlepší pít přímo z kvasné kádě u vinaře (ostatně bílý také). V hroznové kádi spolu s matolinami (slupky hroznů) vytváří neopakovatelný souzvuk chutí.

Jaký může být burčák? Tedy stádia burčáku.

Níže uvedené stádia burčáku, tedy nehotového vína, které se pije zejména ve stadiu sladký až ve varu (muži někdy dávají přednost stadiu po zlomení), vám pomohl lépe poznat sklepmistr, pan Karel Válka:

1. sladký

Převažuje cukr nad alkoholem, burčák je ve stadiu zrodu, chuť moštová.

2. ve varu

Maximální vrchol aktivity kvasinek, poměr cukru a alkoholu 50% na 50%.

3. po zlomení

Zde již převažuje alkoholická chuť nad sladkostí, vystupují kyseliny.

4. mydliňák

Chuť velmi různorodá, obsahuje kvasné látky, ostřejší kyseliny, cukr zaniká, vystupuje alkohol.

5. mladé víno

Téměř čisté víno, ustálená chuť, vystupuje vůně odrůdy, sedimentují kvasné kaly.

Červený burčák

Červený burčák je mošt, který kvasí se rmutem modrých hroznů na červené víno. Má stejná stádia jako bílý burčák, ale zůstává až do vylisování na matolinách.

A podzimní zdravotní kůru znáte? Lidová moudrost praví, že pro uchování zdraví musí člověk vypít tolik burčáku za sezónu, kolik krve koluje v jeho žilách. Zkuste to jednou také.
Vzhledem k tomu, že se jedná o čistě sezónní záležitost, můžete si u nás ve vinařství vychutnat skvělý burčák v období od konce srpna do začátku listopadu a to jak bílý tak červený. Burčáky vyrábíme hned z několika různých odrůd, takže u nás máte možnost ochutnat burčák z Muškátu, Veltlínu, Vlašáku nebo Svatovavřineckého. Pokud k nám zavítáte po sezóně určitě si u nás vyberete víno z naší široké nabídky jak sudových, tak lahvových vín.


One Comment On “Jak vzniká burčák”

  1. Radomír Holuša

    I v Opavě dělám burčák, právě jsem sklidila nadrtil kýbl Modrého Portugalu, příšti týden bude košt

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..