Autentická, přírodní, BIO vína. Kdo se v tom má vyznat?

BIO_vinice

BIO Vinohrady

Stejně jako u dalších produktů, ani v případě vína není příliš jasné, co je to BIO víno, která vína jsou přírodní a když se přimíchají ještě pojmy jako autentické víno nebo autentisté, jde z toho člověku hlava kolem. V tomto článku si proto jednotlivé pojmy rozebereme, povíme si různá specifika těchto vín, a vy už budete mít jednou provždy jasno.

Přírodní víno

Pro přírodní vína, někdy označovaná také jako naturální vína, neexistují žádné pevně dané předpisy. Obecně se ale u přírodního vína počítá s co nejpřírodnějším procesem výroby, tedy bez použití chemických látek (nebo s naprostým minimem) a se spontánním kvašením bez přidaných kvasinek. Výsledkem by tak mělo být víno v jeho nejpřirozenější podobě. 

BIO víno

Na rozdíl od přírodních vín jsou BIO vína, neboli organická vína, standardizovaná a certifikovaná. Může být BIO víno zároveň i přírodní? Ano, ale nemusí. K výrobě BIO vín je možné používat kvasinky, řízené kvašení a další moderní technologie.

Jaké normy se tedy k BIO vínu vztahují? V první řadě musí být toto víno vyrobené z ekologicky pěstovaných hroznů. Tedy z hroznů vypěstovaných bez použití umělých hnojiv, pesticidů a dalších chemických látek, za dodržení maximálně ekologických postupů. Dále je pro toto víno například stanovená nižší hladina siřičitanů.

Autentické víno


Označení “autentické” se mnohdy dává do spojení se spolkem Autentistů, o kterém si více povíme později. Jako autentické víno se ale dá v praxi označit každé víno, které je něčím autentické pro danou lokalitu a odrůdu. Říká se, že za chutí vína stojí půda, počasí a péče vinaře. V kvalitním víně tak můžete opravdu okusit jedinečnou chuť daného kraje. 

Jako víno autentické pro naši oblast můžeme označit například cuvée Nosislavský ryšák nebo Cuvée Bellus. Víno z hroznů odrůd Svatovavřinecké, Cabernet Moravia a Chardonnay, které čerpaly z místní půdy a dozrály na svazích přírodního parku Výhon, který jim dodal jedinečnost..

Víno autentistů

Spolek Autentistů vznikl na Moravě a jeho členové si dali za cíl vyrábět vína co nejtradičnějším způsobem, často označovaná právě jako autentická. Už samotná réva je pěstovaná zcela přírodně, bez použití syntetických hnojiv a pesticidů, jiný než ruční sběr nepřipadá v úvahu.

Ve sklepě je potom nutné dát kvašení vína co nejpřirozenější průběh, nesmí se přidávat téměř nic, přípustný je pouze bentonit nebo čerstvý vaječný bílek k čiření. V sudech tak často vzniká víno bez oxidu siřičitého. Jeho použití je v tomto případě vysoce limitované, přípustná hranice celkového SO2 je pro bílá vína 100 mg/l, pro červená 80 mg/l. Předepsaný je i způsob lahvování, vína se nesmí prodávat v supermarketech ani hypermarketech a mají nastavenou minimální cenu 150 Kč za láhev.

Samotná myšlenka návratu ke kořenům není špatná, ne každý ale tomuto vínu přijde na chuť. Dá se dokonce odhadovat, že většině konzumentů chutnat nebude. Vyrobit dobré autentické víno je navíc nesmírně náročný a rizikový úkol, který ne každý autentista zvládá bez problémů. Nešvarem velkého množství autentických vín je zanedbaná sanitace, kvůli které se ve víně objevují živočišné a další tóny, které v něm nemají co dělat. Každému samozřejmě může chutnat jakékoliv víno, nikdy by však nemělo být v pořádku prodávat vína s vadou jako je například myšina, koňské sedlo, sirka nebo oxidáza.


4 Comments On “Autentická, přírodní, BIO vína. Kdo se v tom má vyznat?”

  1. Pěkný den,
    skvělé informace! Jako totální laik moc děkuji za tato upřesnění, Vojto.
    Zároveň píši v den, kdy mají Vojtěchové (tedy i můj syn) svátek, přeji vše dobré.
    A dnes jste také měli on-line degustaci, sledoval jsem. Jste moc moc šikovní a milí, akce to byla krásná.
    A ta vína autentistů… zajímavé!
    Jako milovník přírody vám určitě moc moc děkuji za bio postupy, šetrné k přírodě.
    Ať se vinařství výborně daří,
    Jindra z Vysočiny

    Odpovědět

  2. Dalibor Moravanský, RNDr.

    Mám zato,že tato klasifikace vín je zcela podružná. Přírodní/autentické/BIO víno je především reklamní lákadlo, které reálně nic nevypovídá o tom, zda jde o víno “dobře pitelné” nebo patok(resp. o nějaký mezistupeň mezi oběma krajními stavy). Podstatné jsou: odrůda, terroir a schopnosti daného vinaře,včetně tradice vinařství. Vše ostatní je sekundární. Moravská vína jsou (resp. mohou být) vynikající v těch odrůdách a terroirech, které jsou vzájemně “kompatibilní”,tzn. hodící se do podmínek adekvátních lokalitě,tj. především burgundské a porýnské odrůdy(= pinoty všech verzí, chardonnay, sylván,ryzlinky a veltlínské,které je dolnorakouskou a moravskou “osobitostí”). Místo toho a k oklamání běžného Čecha/Moravana někteří zvlášť zvrhlí moravští vinaři vrhají na trh “originality” mixů všech možných odrůd, jen aby originálním názvem uchvátili pozornost vinných diletantů. Je jich tolik, zejména mixů s podřadnými odrůdami Vavřincem a modrým Portugalem, že je nelze ani všechny uvést(Fratava,André,Neronet, malverina etc.). V žádné jiné vinné oblasti na světě neexistuje tak extrémní pestrost odrůd,jako na Jižní Moravě(ač jsou tamní terroiry rozsáhlejší), což přirozeně znamená, že značná část z toho místními vinaři nabízeného mohou být jen patoky… Ale český konzument si to žádá, protože “je to originální a pochází to z naší Moravy”.Takže už jen čekám, až začnou “úspěšně” křížit třeba nebbiolo s malvazií nebo trebbiano se sémillonem….

    Odpovědět

  3. Souhlas s “Dalibor Moravanský, RNDr.” – jsem zvědav, kdy vzniknou nové pseudokřížence, které kvalitu posunou ještě dolů.

    Odpovědět

  4. Vojtěch Válka

    Na jednu stranu máte pravdu pane Doktore, na druhou stranu je to poněkud silně až extrémně konzervativní pohled se kterým se mladá generace vinařů určitě z velké části nebude chtít ztotožnit. Podstatná je za mě výsledná chuť a to, jakým způsobem toho dosáhl. Pokud použil silné chemie, řizené kvašení, kvasinky atp. tak mi to nepřijde správné. Pokud experimentoval se surovinami, kombinacemi odrůd a čehokoliv dalšího, je to za mě zcela v pořádku. Vinař nesmí prodávat vadné víno, pokud v něm má myšku, oxidaci nebo cokoliv takového, tak mi to nepřijde v pořádku, všechny ostatní situace jsou ok.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..