Korek nebo šroub? Pet láhev je absolutní no-go.

Je korek ten nejlepší uzávěr na víno nebo existují daleko lepší varianty? Rozhodně existují! Jde vždy o to, na co je víno určené. Jaké máme vlastně obaly na víno? Existuje spousta různých způsobů jak víno uchovávat a vy se nyní můžete podívat na jednotlivé typy a jejich pro a proti. 

Pet lahev 

Pet lahve se běžně stáčí ty nejlevnější z nejlevnějších vín ve vinotékách. Víno je určeno k okamžité konzumaci. Ačkoli jste schopni si z láhve vymáčknout vzduch, aby víno nemohlo tak rychle oxidovat, rozhodně neslouží k dlouhodobému uchování vína. Navíc pet lahev rozhodně nepatří mezi estetické obaly na víno. 

Tetrapak 

Po technické stránce je tento obal skvělý. Víno je zde kompletně uzavřené, není vystaveno světlu ani vzduchu, zároveň však tento obal opět není estetický. Nejčastěji se v tetrapaku setkáte s levným ne moc kvalitním vínem – tzv. krabičákem. 

Bag-in-Box 

Krabice s uzavíratelným sáčkem uvnitř. Víno je uzavřeno v sáčku a nalévá se přes ventil, který zaručí to, že se sáček při každém nalití smršťuje, a tudíž nedochází ke kontaktu vína s vzduchem. Proto v BiB víno vydrží dlouho. Tento obal je v poslední době velmi oblíbený především pro vína sudová a postupně tak nahrazuje pet lahve. V celé řadě světa je to naprosto standardní obal, který se běžně používá.

Plechovka

V plechovkách se nejčastěji můžete setkat s perlivými víny frizzante, nebo lekhými základními víny. Plechovky jsou svou velikostí ideální na piknik nebo do kabelky, každopádně v nich často nejsou ta nejlepší vína.

Skleněná láhev

Ideální obal pro kvalitní vína ať už po funkční, tak po estetické stránce. Sklo je neprodyšné a hlavní vliv na vývoj vína v lahvi má pak to, čím je láhev uzavřena. 


A jaký mají na víno vliv uzávěry? Který je vlastně nejlepší?

Šroubový uzávěr 

Pod šroubem se dají najít jak vína základní, tak vína hodně vysoké kvality. Tento uzávěr nejčastěji značí to, že víno je určeno ke konzumaci řádově v jednotkách let. Jedná se často o vína svěží lehká, minerální, šťavnatá, a díky tomu, že jsou uzavřeny šroubem jsou schopna si udržet svůj svěží charakter. Najdeme pod šroubem ale i bariqque červená těžká vína. Obecně by se dalo říct, že pod šroubem víno prakticky “nedýchá”. Ovšem díky technologiím dnešní doby existuje i spousta šroubových uzávěrů, které jsou schopné vínu umožnit zrání. Proto se pod šroubem můžete setkat i s kvalitními víny, vhodnými k archivaci. 

Vinolok

Tento uzávěr má obdobné vlastnosti jako šroubový uzávěr. Jedná se o skleněnou zátku, díky které víno nedýchá a je uzavřeno v lahvi, témeř bez mikrooxidace. 

Krounkový uzávěr

Je opět uzávěrem pro vína k rychlejší konzumaci. Často se s korunkovým uzávěrem setkáte u vín lehkých, nebo naturálních, které si chtějí zachovat svoji svěžest. Případně u vín typu Pet-Nat.

Korkový uzávěr

Pod korkovým uzávěrem nejčastěji najdete vína vhodné k archivaci. Díky korku v lahvi může probíhat mikrooxidace, díky které se víno může dále vyvíjet a proto je korkový uzávěr nejvhodnější, pokud si chcete víno ještě na pár let uložit do sklepa. 

Korek se vyrábí z korkového dubu a existuje hned několik druhů korku – nejkvalitnější druh korků je tzv. přírodní korek, který vzniká tak, že se z kůry korkového dubu vykrojí přesný konkrétní tvar korkového uzávěru. Tento typ korku je bohužel také nejnáchylnější na vznik tzv. TCA (trichloranizolu), který způsobuje korkovou pachuť ve víně a je jednoznačně nejdražší.  Dalšími typy jsou korek dvouploškový, nebo drcený, které se nevyrábí čistě vykrojením z kůry, ale skládá se ze slepené korkové drtě. Do kategorie drcených korků spadá také tzv. Diam, který je svou výrobou o něco šetrnější, než obyčejný drcený korek. Obecně jsou všechny tyto druhy korků vhodné pro vína archivní. Můžete se setkat také s korkem plastovým, ten však vínu žádnou mikrooxidaci neumožňuje a funguje tak spíš jako vinolok, korunka nebo šroubový uzávěr. 

U vína se můžete běžně setkat se všemi druhy těchto uzávěrů lahví, Některé jsou lepší, některé horší. Dá se říct, že nejlepší je korek pro určité vína to nejlepší, ale stejně tak super je i šroub, korunka, vinolok, plechovka nebo BiB. Každý uzávěr nebo obal vám maximálně může napovědět, jak s vínem zacházet, zda ho vypít hned, nebo archivovat ve sklepě. Takže předsudky typu: “víno na šroubu je levné a méně kvalitní” prostě nejsou pravda. Kolikrát se můžete setkat s lepším vínem, které bude uzavřeno šroubem, než to, které bude pod korkem. 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..