Višňák

VIŠŇÁK  – višňový nektar v počátečním stádiu kvašení.

Od roku 2018 můžete u nás ve vinařství v období prázdnin ochutnat kromě klasického vína také letní, osvěžující, nízkoalkoholický nápoj – višňák. Ten se pil vždy v období začátku prázdnin, kdy je na jižní Moravě velmi teplo, probíhají žně a v mnoha obcích je to i čas tradičních hodů. Zároveň v této době dozrávají višně. V horkém žňovém počasí višňák vždy osvěžil nejlépe, zejména chlazený ze sklepa.

Kde se ve vinařství vzal višňák?

V roce 2014 jsme vysadili višňový sad. Když jsme přemýšleli, čím zúrodníme kousek pozemku na konci obce blízko honu, napadly nás právě višně, jakožto tradiční nosislavský strom. Proto vznikl krásný višňový sádek, který lemuje okraj cyklostezky mezi Židlochovicemi a Nosislaví. Višně zpracováváme u nás ve vinařství a to hned v několika podobách. Kromě višňového moštu a domácí marmelády vám v letních měsících chceme nabídnou také nápoj, který je jakousi předzvěstí podzimního burčáku – višňák.

A co to je višňák?

Je to částečně rozkvašená šťáva z višní a obsahuje přírodní látky prospěšné zdraví. Vylisovaná šťáva z dužiny a slupek višní obsahuje množství vitamínu C, E, vitamíny skupiny B, minerály a antioxidanty. Sladký a osvěžující višňák, je jako letní obdoba burčáku a jedná se o krátkou sezonní záležitost, proto neváhejte a určitě ho vyzkoušejte než bude po sezóně!

Jak pít višňák?

Nejlepší je chlazený, tzv. ze sedmého schodu, v naturálním stavu. Můžete si z višňáku udělat také osvěžující letní střik s perlivou minerálkou, ale je jistě i mnoho dalších variací na letní drinky z višňáku, doplněné ovocem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..