Vinařský blog
Při ochutnávání vína hraje velkou roli osobní preference. Možná už se vám ale stalo, že vám dříve oblíbené víno najednou chutnalo nějak divně, nebo jste se setkali s vínem, na kterém bylo podle vás zkrátka něco špatně. Příčinou různých pachutí a (ne)vůní je často určitá vada nebo nemoc vína. Jak tyto vady a choroby rozeznat? A dá se takové víno vrátit? Dozvíte se v následujících řádcích.
V první řadě je potřeba upozornit, že vada a nemoc vína jsou dvě rozdílné věci, někdy ale dochází k jejich zaměňování.
Nemoci vína vznikají napadením mikroorganismy, které přeměňují nebo ničí látky obsažené ve víně, čímž narušují jeho vzhled, vůni a chuť. Tyto mikroorganismy je nutné z vína odstranit, protože nejen že stále pracují, a ve výsledku mohou víno zcela zničit, hrozí také, že nakazí další, zdravé víno.
Mezi nemoci vína patří například:
Vady vína jsou naproti tomu nedostatky v kvalitě způsobené nejčastěji špatnou manipulací, nevhodným skladováním, neodbornými nebo nešetrnými postupy, popřípadě nekvalitním materiálem.
Jako vada vína se označuje třeba:
Ať už jde o nemoc, tedy napadení mikroorganismy, nebo o vadu vína, univerzální prevencí je dodržování správných postupů. Prevence je o to důležitější, že je řada nemocí či vad prakticky neodstranitelná. Tak či tak jde o práci vinaře, vy jako milovníci vína a jeho konzumenti s tím nic neuděláte. Jediné co pro víno můžete udělat je ho správně skladovat.
Vinař ale může vadám a nemocem předcházet zcela zásadně. Vše začíná už na vinici přímo u vinaře, například vhodným ošetřením a kontrolou hroznů lze předejít jejich hnilobě, která by následně mohla způsobit octovatění a další choroby. Stěžejní je ve všech případech dodržovat hygienické zásady a pravidelně čistit a dezinfikovat všechny nádoby a další pomůcky, které se dostanou do kontaktu s vínem.
Většině vad a nemocí se dá předcházet zejména kvašením a skladováním vína při stálých, nízkých teplotách a vhodným ošetřováním oxidem siřičitým, hlídáním a kontrolou vína. To ale může být pro některé vinaře problém, například spolek Autentistů při výrobě vína nepoužívá oxid siřičitý vůbec. Víno může být i tak naprosto skvělé, pouze mají větší riziko, že víno popisované jako autentické bude mít nějakou nemoc či vadu, vydávanou za specifický charakter vína.
Pokud si například v restauraci objednáte víno a zjistíte, že vám nechutná, nemáte většinou nárok ho vrátit. Na druhou stranu vada vína je naprosto oprávněným důvodem k jeho reklamaci. Proto je vhodné naučit se tyto vady rozeznávat.
Pokud dostanete víno v lahvi, je dobré si ji ještě před otevřením prohlédnout a zkontrolovat, jestli korková zátka dobře těsní. Po otevření potom můžete korek ovonět, měl by být cítit vínem nebo být zcela bez vůně, zápach plísně, zatuchliny nebo i vůně korku může signalizovat vadu.
Po nalití do sklenice se podívejte na barvu vína, ideální je prozkoumat ji proti světlu. Žluto-hnědá barva u bílých vín a nahnědlá barva u červených vín může ukazovat na oxidaci. Pokud víno viditelně perlí (a nejde o šumivé nebo perlivé víno), možná prochází druhotným kvašením, odbourává bílkovinu nebo probíhá jablečno mléčná fermentace. Varovným signálem může být i zákal, ovšem u pouze u filtrovaných vín, krystalický sediment na dně je ale neškodný a nejedná se o vadu.
K vínu si přivoňte, můžete tak odhalit sirku, animální tóny, octovatění, těkavky, koňské sedlo či další cizí tóny. Například myšina je ale hůře odhalitelná na nose, doporučuje se kapku vína rozetřít na hřbetu ruky, po odpaření se většinou zápach projeví výrazněji. Myšina ke svému projevení potřebuje teplo.
Nakonec zbývá ochutnávka vína. Chuť by neměla být ostrá nebo acetonová, nežádoucí je také pachuť sirovodíku, myšiny, nahořklá nebo zatuchlá chuť. To vše poukazuje na některou z vad či nemocí vína. Při ochutnání můžete odhalit také jemnou perlivost, která nebyla okem viditelná, ale nemusí jít zcela nutně o vadu.
Jak se v tom všem tedy vyznat a naučit se dobře rozeznávat vady? Úplným základem, který by měl poznat každý milovník vína, protože se s tím může setkat v zásadě kdykoliv, jsou vady jako korek, oxidáza nebo těkavky. Za normálních okolností Vám žádný vinař do láhve nedá již vadné víno, proto je často obtížné, na nějakou vadu narazit a neexistuje jiný způsob, jak se naučit vady rozeznávat, než si je někde ochutnat. Jedním způsobem je možnost zakoupení naučné sady, kdy je možné si jednotlivé vady izolovat a přesně se je naučit pojmenovávat. Často se ale nesetkáte s takto jednoznačným projevem vady a ve víně bude trochu skrytý a zastřený. Dalším dobrým způsobem je chodit na vesnické bodování místních koštů, kde se často setkáte s vadnými víny od neprofesionálů, kteří nemají svoji chuť takto dobře vytrénovanou a vadné víno na výstavu klidně pošlou. Je tedy nutné získat jistou praxi, abyste byli shcopni vadná vína bez problému odhalit a bohužel to nejde jinak, než se s vadnými víny setkat za doprovodu profesionála, který vám řekne co přesně v tom vadném vínu cítíte a co konkrétně je ta daná vada. Následně už si ji Váš mozek dokáže izolovat a bude si ji navždy pamatovat.
Zábavný, jemně perlivý, nefiltrovaný, osvěžující, neotřelý, prudce pitelný. To vše vystihuje jeden z velice populárních perlivých nápojů posledních let. Co to vlastně je ten Pet-Nat a v čem tkví kouzlo těchto oblíbených bublinek? Označení Pet-Nat pochází z francouzského “pétillant naturel”, což v překladu znamená “přírodně perlivý”. Pet-nat je víno, které vzniká pouze pomocí primární fermentace, […]
Pozdvihněte vaši firemní akci na zcela novou úroveň díky nezapomenutelnému prostředí vinohradů a vinařského dvora. Naše rodinné vinařství nabízí idylické prostředí a celou řadu služeb, které udělají z vaší firemní akce nezapomenutelný zážitek pro všechny. Prostředí Nádherné prostory pro firemní akce, originální klidné prostředí a prostory s kouzlem domácí atmosféry s venkovním i vnitřním posezením. […]
Představte si svatební den obklopený zelenými vinicemi, romantickým prostředím a skvělým vínem. Uděláme z vašeho velkého dne nezapomenutelný zážitek. Naše rodinné vinařství skýtá nejen nádherné svatební prostory, ale také celou řadu služeb, které zajistí, že váš svatební den bude dokonalý. Jak svatební den probíhá a co všechno u nás můžete zažít? Romantické svatební místo uprostřed […]
Přidejte se k fanouškům našeho vinařství a zaregistrujte se do našeho Newslettru. Za odměnu získáte slevu 5 % na první nákup v e-shopu nad 2 000 Kč.
Přidejte se k fanouškům našeho vinařství a zaregistrujte se do našeho Newslettru. Za odměnu získáte slevu 5 % na první nákup v e-shopu nad 2 000 Kč.