Slunce, půda, poctivá práce. Chuť vína netvoří pouze hrozny

Vinohrad

Réva vinná

Jaké je vaše oblíbené víno? Pravděpodobně vás hned napadne název nějaké odrůdy. Na tom není nic špatného, každá odrůda hroznů je něčím specifická. Je ale třeba myslet na to, že za chutí vína se skrývá mnohem více než jen samotné hrozny. Výroba vína je tak trochu alchymie a k získání dokonalé sklenky vaší oblíbené odrůdy je nutná souhra hned několika vlivů, které se dají označit jedním souhrnným pojmem – terroir. 

Jedním z důležitých vlivů je počasí. Má za sebou vinohrad slunný nebo deštivý rok? Byla teplá zima nebo časté bouřky? To vše se promítne do chuti vína. Krupobití nebo mráz může celou úrodu zničit, důležité jsou i takové detaily, jako průměrná teplota v posledním měsíci zrání.

Vinný keř také nejsou jen hrozny. Kořeny révy sahají hluboko do podloží, ze kterého získávají vláhu, živiny a minerály. I ty dodávají chuti vínu osobitý nádech. Čím starší je réva, tím více se složení půdy promítá do chuti hroznů. Samotná rostlina potom nemusí být úplně tou odrůdou, kterou byste očekávali. Odrůdy dovezené ze zahraničí se často roubují na jiné podnože, aby byly schopné růst i v odlišných půdních podmínkách. Keře se také dále obdělávají, práce na vinohradu je nikdy nekončícím posláním a jednotlivé úkony, například zimní řez, se projeví na následné úrodě.

Od sklizně hroznů k vínu vede ještě dlouhá cesta a každý jednotlivý krok se podepíše na výsledku. Kvalita vína tak závisí například na tom, jak šetrné bylo mletí, lisování, odkalování a stáčení, popřípadě jakými prostředky (např. sírou) se víno dále ošetřovalo. Záleží také na tom, v jakých nádobách se víno skladovalo, školilo a kvasilo, jak čistý je vinný sklep, jaká v něm panuje vlhkost a teplota. No a v neposlední řadě záleží především na čase. Výroba kvalitního vína se nedá uspěchat a trpělivý přístup vinaře je pro výrobu kvalitního vína klíčový.

Zvyšování kvality je navíc opravdu dlouhodobý proces. Dá se říct, že dejme tomu 80 % kvality vína lze dosáhnout poměrně snadno. Její další navyšování už je ale velmi složité, zejména kvůli velmi vysokým nákladům. Začínající vinař si například bez problémů vystačí se rmutovým čerpadlem, které vyjde na cca 20 000 – 40 000 Kč. Dalším stupněm už je ale čerpadlo peristaltické s cenou 150 000 – 200 000 Kč. Náklady se tak sice zvednou několikanásobně, nárůst kvality vína ale není zdaleka tak výrazný.

Ať už je vaší oblíbenou odrůdou Chardonnay, Ryzlink nebo Frankovka, nebojte se ochutnávat různé varianty, ročníky i vína z různých vinařství. Jen tak opravdu zjistíte, jak různorodá může být chuť jednotlivých odrůd a třeba rozeznáte i jednotlivé tóny chuti, které vínu dodala půda, počasí nebo pečlivá práce vinaře.

 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..