Vinařský blog
Většina vín, která vyrábíme, má před sebou velice slibnou budoucnost, ovšem podstatná část z nich se v běžném prodeji již nevyskytuje v době, kdy přijde jejich čas. Naše vína potřebují čas, než jsou skutečně v té nejlepší chuťové kondici. Když se tedy budeme bavit o vínech k archivaci, je dobré stanovit si, co vůbec určuje, zda je víno k archivaci vhodné. Vše samozřejmě za předpokladu, že se bavíme o přírodních vinařstvích, která dávají vínům adekvátní prostor a nechávají jim jejich osobitý charakter.
V první řadě je to čistě na vás. Jestli se víno vyplatí archivovat? To určuje vaše preference chuti. Pro někoho to má velký smysl, protože víno správnou archivací získá takzvanou chuť lahvové zralosti, která se nedá ničím nahradit. Zkrátka víno vhodné k archivaci získá časem daleko vyladěnější chuť, než mělo jako mladé víno. Některá vína se na archivaci vyloženě hodí, protože jako mladá jsou příliš divoká a nesehraná. To samozřejmě neznamená, že se vám tato vlastnost nemůže líbit. Třeba máte rádi vína, která jsou neharmonická nebo lahvově nezralá, nebo se vína, která máte rádi, k archivaci vůbec nehodí. V takovém případě pro vás archivace smysl nedává. Proto doporučuji, než si budete zakládat vlastní archiv vín, ochutnejte základní množství kvalitních archivních vín (5 let a starší), abyste věděli, do čeho jdete a nelitovali, až svá archivní vína po letech otevřete, že jste je měli vypít už jako mladá.
Ovšem všechny tyto body jsou zavádějící, snad kromě posledního. Víno vhodné k archivaci je takové, které bylo k archivaci vyrobeno. Když se budete držet všech výše zmíněných bodů, tedy koupíte například Cabernet Sauvignon ze skvělého ročníku, perfektní analytikou, v dokonalém obalu pro archivaci, tak vaše šance na dobrou archivaci je velice vysoká, ale není to jistota. Víno vhodné k archivaci už od počátku má většinou mnohem vyšší obsah síry a je tak připravené, že jeho optimální čas konzumace je například nejdříve za 10 let. Do té doby může být přesířené a nepitelné. Je třeba vyčkat, než víno volnou síru, která zajišťuje konzervaci, vyváže a přemění ji na síru vázanou. Síru vázanou ve víně už necítíte. Tedy je velice malá pravděpodobnost, že vhodné víno k archivaci najdete v supermarketu nebo náhodným výběrem.
Jedním ze základních pravidel při nákupu vína k archivaci, by mělo být samozřejmě důkladné „výběrové řízení“ vín, která mají archivační potenciál. Když mám takováto vína vybraná, důrazně doporučuji nekupovat pouze jednu láhev, respektive kupovat minimálně tolik láhví, na kolik let chci víno archivovat. Pokud kupujete dražší typ vín, budou mít pravděpodobně přírodní korek. Je tedy 2 – 4% pravděpodobnost, že víno bude mít vadu korku, ovšem neexistuje lepší zátka na dlouhodobou archivaci. Hlavním důvodem, proč kupovat více vín na archivaci je ten, že jakýkoliv vývoj vína do budoucnosti je pouze čistým odhadem i toho nejzkušenějšího vinaře. Je ve vašem zájmu víno pravidelně v průběhu archivace ochutnávat, řekněme jednou za rok otevřít láhev a hledat jeho „ideální“ chuť. V momentě, kdy víno chutná přesně podle vašich představ, měli byste v co nejbližší době vypít i zbytek lahví, které v archivu máte. Víno jde totiž kvalitou samozřejmě nahoru, ale jednou se tento vývoj zlomí a půjde s kvalitou už jen dolů, chcete ho tedy vypít přesně před tímto bodem.
Nejdůležitějším aspektem kvalitního a dlouhodobého skladování vína je stabilita. Ať už se bavíme o stabilitě teploty, vlhkosti, světla, polohy, vždy je pro víno nejlepší, aby se jakýkoliv výše zmíněný aspekt neměnil.
Pro správnou archivaci máte v zásadě jen dvě možnosti, teoreticky tři, ale třetí možnost je spíše pro vinařské firmy nebo pro OPRAVDU velké vinné nadšence.
Tak šťastnou archivaci a věřím, že vám náš článek pomůže, pokud plánujete zakládat vlastní archiv. Pokud máte jakýkoliv dotaz, neváhejte se na nás obrátit na info@vinarstvivalka.cz.
Zajímavost na závěr: 7 z 10 nejdražších vín světa je nepitelných a mají pouze sběratelskou hodnotu. U nejdražších vín světa se pohybujeme v řádech vyšších 10 000 € až nižších 100 000 € za láhev 0,75 l.
Zábavný, jemně perlivý, nefiltrovaný, osvěžující, neotřelý, prudce pitelný. To vše vystihuje jeden z velice populárních perlivých nápojů posledních let. Co to vlastně je ten Pet-Nat a v čem tkví kouzlo těchto oblíbených bublinek? Označení Pet-Nat pochází z francouzského “pétillant naturel”, což v překladu znamená “přírodně perlivý”. Pet-nat je víno, které vzniká pouze pomocí primární fermentace, […]
Pozdvihněte vaši firemní akci na zcela novou úroveň díky nezapomenutelnému prostředí vinohradů a vinařského dvora. Naše rodinné vinařství nabízí idylické prostředí a celou řadu služeb, které udělají z vaší firemní akce nezapomenutelný zážitek pro všechny. Prostředí Nádherné prostory pro firemní akce, originální klidné prostředí a prostory s kouzlem domácí atmosféry s venkovním i vnitřním posezením. […]
Představte si svatební den obklopený zelenými vinicemi, romantickým prostředím a skvělým vínem. Uděláme z vašeho velkého dne nezapomenutelný zážitek. Naše rodinné vinařství skýtá nejen nádherné svatební prostory, ale také celou řadu služeb, které zajistí, že váš svatební den bude dokonalý. Jak svatební den probíhá a co všechno u nás můžete zažít? Romantické svatební místo uprostřed […]
Přidejte se k fanouškům našeho vinařství a zaregistrujte se do našeho Newslettru. Za odměnu získáte slevu 5 % na první nákup v e-shopu nad 2 000 Kč.
Přidejte se k fanouškům našeho vinařství a zaregistrujte se do našeho Newslettru. Za odměnu získáte slevu 5 % na první nákup v e-shopu nad 2 000 Kč.