1. místo farma roku

Vinařský blog

Přírodní víno = BIO?

Květen 2021
Téma Názory
Vojtěch Válka

K zaměňování označení BIO a přírodní dochází u vín poměrně často a není se čemu divit. Obojí má něco společného s přírodou a ekologickým zemědělstvím, přesto nejde o to samé. Pro začátek můžeme říct, že existují vína (a není jich málo), která jsou zároveň BIO i přírodní. Není to ale pravidlem. Pojďme si proto objasnit, co mají tato vína společného a v čem se naopak liší.

BIO vína

K zařazení mezi BIO produkty musí víno pocházet z ekologického zemědělství. Označení BIO se tak týká především procesu pěstování vína a péče o vinohrad, na následné zpracování už nemá nijak zásadní vliv. I bio vinař může používat všechny běžné postupy, jako je odkalování, filtrování, řízené kvašení, siření apod., stejně jako konvenční výrobci. Regulované je pouze množství síry.

A co si představit pod ekologickým pěstováním hroznů? Jde o postup co nejšetrnější k životnímu prostředí a lokální krajině. K péči o vinohrad se používají pouze kontaktní přípravky, zakázané jsou herbicidy, pesticidy a umělá hnojiva. Zdravý a silný vinohrad se ale bez těchto přípravků obejde zcela bez problému. Bio vinohrad si můžeme představit jako zdravého člověka v kondici, který cvičí, dbá o své tělo a dodržuje zdravou životosprávu. Díky silné imunitě ho jen tak nějaká nemoc neskolí.

Naproti tomu konvekční vinohrad můžeme přirovnat k člověku, který jede na maximální výkon. Aby se udržel v chodu, zobne si sem tam analgetika, antibiotika, nakopne se povzbuzovákem a může pokračovat. Jenže takové řešení není dlouhodobě udržitelné a chemie, která se v takovém vinohradu nashromáždí, jen tak nezmizí. Vsákne se do půdy a nezbavíte se jí ani po několik generací.

To samozřejmě neznamená, že každé víno, které nemá označení BIO, je prošpikované chemií. S označením BIO ale máte jistotu, že víno bylo pěstované v ekologických podmínkách a nemusíte si lámat hlavu nad tím, jak bylo s vinohradem zacházeno.


Přírodní neboli naturální vína

Na rozdíl od BIO vín nejsou přírodní vína specifická jen procesem pěstování, určitá omezení se vztahují i k dalšímu zpracovávání. Stejně jako BIO vína, i přírodní vína jsou pěstovaná ekologicky, v souladu s životním prostředím. Někteří vinaři nepoužívají při ošetřování vinohradu dokonce ani přípravky schválené pro biozemědělství,  spoléhají se pouze na čistě přírodní preparáty a dravý hmyz. Dalo by se již mluvit skoro o Bio dynamickém vinaření.

Při následném zpracovávání vína se zpravidla snaží držet velmi tradičních postupů a do přirozených procesů, které ve víně probíhají, zasahují jen minimálně.

Pro srovnání, při výrobě konvenčního nebo BIO vína se běžně používá síra, čiřící a filtrační látky (např. PVPP nebo želatina), přidávají se kvasinky, provádí se dokyselování, odkyselování, řízené kvašení a další procesy. To vše jsou zcela běžné postupy, u přírodních vín jsou ale nežádoucí. Přírodní víno kvasí spontánně, poté se maximálně stabilizuje bentonitem a přidá se malé množství síry ke stabilizaci vína. Celkový obsah síry ve víně pak může být např. 50-100 mg u červených vín a 100-200 mg u bílých vín. Záleží samozřejmě na množství cukru, čím více cukru, tím více síry je ke stabilizaci vína potřeba.

Přírodní víno si zkrátka zachovává velmi přirozenou formu, což také znamená, že pravděpodobně nebude chutnat všem. Jak BIO, tak přírodní vína za ochutnání rozhodně stojí, nebojte se zkoušet a poznávat, jaké chuťové variace vám mohou různá vína nabídnou.

Zásadním rozdílem mezi BIO a přírodním vínem je ten, že zatím co BIO je výraz legislativní, přírodní víno je pouze výrazem běžně zažitým. Pokud někdo produkuje BIO víno, ještě nutně to neznamená, že je i přírodní vinař. Na druhou stranu pokud někdo produkuje přírodní víno, neznamená to zcela nutně, že je i registrovaným BIO vinařem.

U nás ve vinařství hospodaříme s láskou a maximálním ohledem v BIO režimu na našich vinohradech už odjakživa. Oficiálně certifikovaná vína známkou BIO pak máme od roku 2012. Dodržujeme přísné ekologické postupy a hrozny pěstujeme bez použití jakýchkoli chemických hnojiv či pesticidů. Snažíme se vyrábět vína, která v sobě odráží charakter místní krajiny. Osobitá, čistá a s minimálním obsahem síry. Posuďte sami, jaký má organické hospodaření pozitivní vliv na víno a vyzkoušejte některá s našich BIO vín, které najdete na našem e-shopu.


Doporučené čtení z blogu

Co je to Pet-Nat ?

Zábavný, jemně perlivý, nefiltrovaný, osvěžující, neotřelý, prudce pitelný. To vše vystihuje jeden z velice populárních perlivých nápojů posledních let. Co to vlastně je ten Pet-Nat a v čem tkví kouzlo těchto oblíbených bublinek?  Označení Pet-Nat pochází z francouzského “pétillant naturel”, což v překladu znamená “přírodně perlivý”. Pet-nat je víno, které vzniká pouze pomocí primární fermentace, […]

Ideální vinařství pro firemní akci s nezapomenutelnou atmosférou

Pozdvihněte vaši firemní akci na zcela novou úroveň díky nezapomenutelnému prostředí vinohradů a vinařského dvora. Naše rodinné vinařství nabízí idylické prostředí a celou řadu služeb, které udělají z vaší firemní akce nezapomenutelný zážitek pro všechny. Prostředí Nádherné prostory pro firemní akce, originální klidné prostředí a prostory s kouzlem domácí atmosféry s venkovním i vnitřním posezením. […]

Svatební ráj v srdci vinic: Objevte dokonalé místo pro váš nezapomenutelný den

Představte si svatební den obklopený zelenými vinicemi, romantickým prostředím a skvělým vínem. Uděláme z vašeho velkého dne nezapomenutelný zážitek. Naše rodinné vinařství skýtá nejen nádherné svatební prostory, ale také celou řadu služeb, které zajistí, že váš svatební den bude dokonalý. Jak svatební den probíhá a co všechno u nás můžete zažít? Romantické svatební místo uprostřed […]

Join the Winelovers club

Get the latest news and a bunch of benefits. Join the thousands of wine enthusiasts from our winery and get a club discount of 5% on all purchases in the e-shop over CZK 2,000.