Svátek svatého Martina: Slavnosti vína a restauratérů

Přecpané restaurace, husa a hlavně víno. Každý rok 11. listopadu, na svátek svatého Martina, je scénář stejný. Hlavní položkou nápojového lístku je vždy Svatomartinské víno, které si během večera dá prakticky každý. V rámci tradice ochutnávání mladých vín tak vznikají celé festivaly a takovou poptávku víno nezažije snad žádný jiný den v roce. Označení Svatomartinské víno nezíská jen tak, v České republice na něj má nárok jen několik raných odrůd. V případě bílého vína je to Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský. Z červených odrůd má na tento titul nárok Modrý Portugal a Svatovavřinecké, z růžových potom Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.

Je ale popularita tohoto vína oprávněná? Ne zcela. Dá se říct, že je spíš uměle vyvolaná. Víno potřebuje svůj čas, aby dozrálo. Svatomartinské víno má za sebou pouze několik týdnů zrání. Začátkem listopadu je ještě poměrně brzy na to, aby se víno už lahvovalo a prodávalo. Může samozřejmě nastat výjimečně dobrý rok, ale ve většině případů je Svatomartinské víno zbytečně uspěchané. Proč tomu tak je? Pro vinotéky a restaurace je tento večer zlatý důl. Takový odbyt vína je výjimečný a je tedy třeba jej řádně využít. Senzace kolem Svatomartinského vína je tak spíš dobrý marketingový tah.

Kamenem úrazu tohoto vína je zejména jeho nízká trvanlivost. Ta je nevýhodná jak pro vinaře, tak pro konzumenty. Když se Svatomartinské víno neprodá do 11. listopadu, ano správně většina restaurací a vinoték chce víno dříve než 11. 11. i když to není povolené, ztrácí na kvalitě a hlavně popularitě. Po tomto datu si jej prakticky nikdo nekoupí, proto je tak masově propagované. Pokud si chcete láhev Svatomartinského uchovat doma a vychutnat si jej později, není to příliš moudrá volba. Jak už bylo řečeno, víno je uspěchané a řada výrobních procesů tak bývá zbytečně urychlená.

Trvanlivost takového vína je tomu úměrná. Kvalita si zkrátka žádá svůj čas. Když si budete například kupovat oblek, ten, nad kterým krejčí strávil dlouhé hodiny a dny pečlivou prací vám nepochybně vydrží nesrovnatelně déle než ten, který vznikl během jednoho večera. Přeneseně se dá říct, že je Svatomartinské víno často šité horkou jehlou. Proto, na rozdíl od jiných vín, které roky zrají a jejich chuť se tak jen umocňuje, Svatomartinské víno si uchová svou chuť jen několik týdnů až měsíců.

Suma sumárum tak Svatomartinské víno ne vždy zaručí plnou chuť a kvalitu, navíc není příliš trvanlivé a uchovávání k lepším příležitostem mu může spíš uškodit. Nechceme samozřejmě říct, že je Svatomartinské víno vyloženě špatné. Říká se: sto lidí, sto chutí a o vínu to platí také. Pokud tedy preferujete lehčí vína a na Svatomartinském vínu si pochutnáte, směle do toho. Je ale potřeba upozornit na to, že vysoká popularita tohoto vína v porovnání s ostatními nemusí být nutně zasloužená. Určitě by tedy nebylo moudré ostatní vína nějak upozadit.

Kvalitní vína potřebují zpravidla minimálně čtyři, spíš více měsíců zrání, aby se plně rozvinula jejich chuť. Takové víno si, stejně jako pečlivě ušitý oblek, uchová svou kvalitu roky. Pokud si tedy opravdu chcete užít komplexnost chutí, kterou naše vína nabízí, a nenaletět propagovaným „fast fashion“ vínům, doporučujeme sáhnout po některém z mnoha vín, která nikdo násilím nelahvoval předčasně kvůli hořícímu termínu.