Není červené jako červené. Víno z Moravy bude vždy jiné, než víno z jihu, a to je dobře

Bíle víno z Moravy má svůj status a početný zástup příznivců odjakživa jistý. Naproti tomu moravské červené víno je stále ještě předmětem sporů. Píší se o něm články, dělají rozhovory,rozděluje milovníky vína na dva tábory a víří silné emoce.Někteří vinaři a milovníci vína na něj nedají dopustit, jiní tvrdí, že se nikdy nemůže vyrovnat jižním červeným

Číst dále

Síra ve vinařství. Přežitek nebo nutné zlo?

Síra se při výrobě vína používá už odnepaměti. V podobě oxidu siřičitého má za úkol konzervaci vína. Zabíjí nežádoucí mikroorganismy, čímž udržuje kontrolu nad kvašením. Také omezuje působení kyslíku a enzymů, které kyslík přenášejí. Tím zabrání poškození barvy a aroma. V neposlední řadě dokonce zlepšuje chuť vína, jelikož odbourává vedlejší produkty, například acetaldehyd nebo pyruvát. Někteří vinaři

Číst dále

Otevírací doba v období Vánoc

Vážení zákazníci, přejeme Vám krásné Vánoce a všechno nejlepší do nového roku 2017. Pokud zamýšlíte zastavit se v našem vinařství i v období Vánočních svátku, tak otevírací dobu ve svátky najdete níže. Pátek 23.12. → 10 – 18 hod Sobota 24.12. → Svátek – ZAVŘENO Neděle 25.12. → Svátek – ZAVŘENO Pondělí 26.12. → Svátek – ZAVŘENO Úterý

Číst dále

Vinařské stereotypy

Rád bych zde napsal pár věcí, které mě vždy překvapí když jedu na nějakou vinařskou akci 🙂 Nerad bych zde mluvil o seriálu Vinaři, který naprosto překrucuje fakta o Jižní Moravě a vinařství. Chtěl bych se spíše zaměřit na něco, co si spousta lidí myslí a nebo na co se často ptá když někam jedeme

Číst dále

Jak vzniká burčák

Jak vzniká Burčák Burčák je mošt z hroznů, který již mírně kvasí. Dle stadia prokvašení rozlišujeme sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. Lahodná chuť Jižní Moravy V každém stádiu kvašení má Burčák své nadšené obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení, vydrží však vinaři čekat i dlouho

Číst dále