Vinařský blog
Zábavný, jemně perlivý, nefiltrovaný, osvěžující, neotřelý, prudce pitelný. To vše vystihuje jeden z velice populárních perlivých nápojů posledních let. Co to vlastně je ten Pet-Nat a v čem tkví kouzlo těchto oblíbených bublinek?
Označení Pet-Nat pochází z francouzského “pétillant naturel”, což v překladu znamená “přírodně perlivý”. Pet-nat je víno, které vzniká pouze pomocí primární fermentace, narozdíl od vín šumivých, které vznikají díky sekundární fermentaci. Ačkoli se na první pohled může zdát, že se jedná o něco nového a moderního, historie petnatu sahá o několik stovek let zpátky a s víny vznikající touto metodou se můžeme setkat už v 16. století.
Jak to tedy funguje?
Při výrobě vína dochází díky vinným kvasinkám k přeměně přírodního cukru, obsaženém v hroznovém moštu, na alkohol a oxid uhličitý. Tento proces kvašení, neboli fermentace probíhá v otevřených kádích nebo nádržích, aby vznikající oxid uhličitý mohl unikat pryč. Výroba petnatu spočívá v tom, že se kvasící mošt těsně před dokvašením stočí z nádrže a zavře do lahví a vznikající víno tak dokvasí v již uzavřených lahvích. A proto, že vznikající oxid uhličitý už nemá kam utéct, zůstane “uvězněný” v lahvi a stane se součástí vína, stejně tak jako kvasinky, které po dokončení kvašení klesají ke dnu a stávají se součástí Pet-Natu. Proto jsou tato vína kalná, což ovšem není žádnou závadou, naopak tyto opuštěné kvasinky dodávají petnatům jejich specifickou, nezaměnitelnou chuť. Velice zjednodušeně bychom tak mohli říct, že Pet-Nat je vlastně burčák zavřený do lahve.
Oproti tomu vína šumivá (sekty, cavy, prosecca, champagne, …) jsou produktem sekundárního kvašení. To znamená, že v prvním kroku je potřeba vyrobit primární tiché víno, které je lehké, málo alkoholické a má vyšší kyselinu. Do takového vína se pak přidá tzv. tirážní likér, což je směs cukru a kvasinek, který má za úkol nastartovat druhotnou fermentaci, která narozdíl od té primární fermentace probíhá od začátku v uzavřených nádržích nebo přímo v lahvích. A princip je stejný – oxid uhličitý nemá kam unikat a naváže se tak do vína. Šumivá vína se po dokvašení navíc ještě tzv. odstřelují, díky čemuž se kvasinky z lahve dostanou pryč a vína jsou tak čirá.
Jak elegantně otevřít pet-nat?
U otevírání petnatu se na žádnou eleganci rozhodně nehraje, naopak je potřeba dávat si velký pozor, abyste neosprchovali sebe, nebo své hosty. Ačkoli tlak v lahvi většinou nepřesahuje 2,5 baru, díky přítomnosti kvasinek je možné, že víno stále ještě žije a po otevření a náhlém kontaktu se vzduchem se bude drát z lahve ven. Proto je dobré mít po ruce vždy připravené skleničky, do kterých budete víno nalévat a před otevřením je nezbytné mít víno pořádně vychlazené. Rozhodně nic nezkazíte tím, když před podáváním dáte na 15 minut Pet-Nat do mrazáku.
Protřepat/nemíchat?
Pet-nat můžete konzumovat dvěma způsoby. Vzhledem k tomu, že se kvasinky usadí na dně lahve je jen na vás jestli budete víno nalévat postupně s tím, že první skleničky budou čiré a ty poslední budou naopak velice kalné a můžete tak vnímat rozdíly v chuti. Nebo můžete před otevřením kvasinky v lahvi rozvířit a tím bude víno chutnat po celou dobu stejně.
Dají se kvasinky odstranit i z petnatu?
Ano, dají. Vinař se může rozhodnout nechat odstřelit i Pet-Nat, aby víno nebylo tak kalné a hlavně divoké při otevírání. Během odstřelení kvasinek však dojde k lehkému úbytku tlaku v lahvi, čímž se jemně sníží perlivost vína přibližně o půl baru. Ani to však Pet-Natu neubere na jeho hravosti.
Proč je pet-nat tak oblíbený?
Velkou výhodou petnatu je fakt, že neobsahuje žádný cukr, protože kvasinky v lahvi pracují tak dlouho, dokud veškerý cukr nezpracují. Díky tomu je pet-nat ideálním pitím na letní plavkovou sezónu. 🙂 Zároveň kvasinky, které zůstanou v lahvi mají za následek to, že víno působí lehce nasládlým dojmem, zároveň je krásně plné a šťavnaté. Prostě mňam!
Zábavný, jemně perlivý, nefiltrovaný, osvěžující, neotřelý, prudce pitelný. To vše vystihuje jeden z velice populárních perlivých nápojů posledních let. Co to vlastně je ten Pet-Nat a v čem tkví kouzlo těchto oblíbených bublinek? Označení Pet-Nat pochází z francouzského “pétillant naturel”, což v překladu znamená “přírodně perlivý”. Pet-nat je víno, které vzniká pouze pomocí primární fermentace, […]
Pozdvihněte vaši firemní akci na zcela novou úroveň díky nezapomenutelnému prostředí vinohradů a vinařského dvora. Naše rodinné vinařství nabízí idylické prostředí a celou řadu služeb, které udělají z vaší firemní akce nezapomenutelný zážitek pro všechny. Prostředí Nádherné prostory pro firemní akce, originální klidné prostředí a prostory s kouzlem domácí atmosféry s venkovním i vnitřním posezením. […]
Představte si svatební den obklopený zelenými vinicemi, romantickým prostředím a skvělým vínem. Uděláme z vašeho velkého dne nezapomenutelný zážitek. Naše rodinné vinařství skýtá nejen nádherné svatební prostory, ale také celou řadu služeb, které zajistí, že váš svatební den bude dokonalý. Jak svatební den probíhá a co všechno u nás můžete zažít? Romantické svatební místo uprostřed […]
Přidejte se k fanouškům našeho vinařství a zaregistrujte se do našeho Newslettru. Za odměnu získáte slevu 5 % na první nákup v e-shopu nad 2 000 Kč.
Přidejte se k fanouškům našeho vinařství a zaregistrujte se do našeho Newslettru. Za odměnu získáte slevu 5 % na první nákup v e-shopu nad 2 000 Kč.