1. místo farma roku

Vinařský blog

Síra ve vinařství. Přežitek nebo nutné zlo?

Leden 2017
Téma Názory
Vojtěch Válka

Síra se při výrobě vína používá už odnepaměti. V podobě oxidu siřičitého má za úkol konzervaci vína. Zabíjí nežádoucí mikroorganismy, čímž udržuje kontrolu nad kvašením. Také omezuje působení kyslíku a enzymů, které kyslík přenášejí. Tím zabrání poškození barvy a aroma. V neposlední řadě dokonce zlepšuje chuť vína, jelikož odbourává vedlejší produkty, například acetaldehyd nebo pyruvát.

Někteří vinaři si pro tyto benefity jejího používání síru velmi oblíbili a rozhodně s ní nešetří. Ačkoliv zní účinky síry skvěle, má také početný tábor odpůrců. Proč tomu tak je? Síra totiž při nezkušené manipulaci může negativně ovlivnit nejen víno, ale i lidský organismus. Stejně jako každý lék je v nadměrné dávce jed, i síra je v malém množství prospěšný, ve velkém ale může napáchat zbytečné škody. Při předávkování například barvu vína poškozuje, namísto toho, aby ji uchovávala. Víno pak může být velmi světlé až bezbarvé. Vytlačí přirozené aroma a chuť nápoje a z vína cítíte síru. Mimo jiné také zničí vitamin B1, naruší správný průběh kvašení a podobně.

Co se týče účinků na člověka, velká dávka síry může vyvolat například bolesti hlavy a břicha, alergické reakce, nebo škodit trávicímu systému. Ani jeden z těchto scénářů nezní zrovna lákavě. Ve většině případů k takovýmto komplikacím nedochází a člověka čeká po pití přesířeného vína jen pořádný bolehlav. I ten dokáže dost znepříjemnit den, což si určitě spousta z nás vyzkoušela na vlastní kůži.

Je tedy možné síru při výrobě vůbec nepřidávat? Odpověď zní ano, ovšem za ní následuje velké ale. Někteří vinaři víno bez síry vyrábějí, někdo na něj dokonce nedá dopustit. Tento směr je rozhodně zajímavý a jistě si takové víno najde své příznivce. Při procesu výroby bez síry ale zkrátka nevznikne takové víno, jaké známe. Většina lidí si ho tak pravděpodobně neoblíbí, představuje tvrdý oříšek i pro zkušené vinaře. Víno bez síry je často zoxidované, někdy jeho pití provází i nepříjemná pachuť, občas se mluví až o myšině.

  • POSLEDNÍ LÁHVESKLADEM

    Pinot Noir 2020, suché, BIO

    329 
  • SKLADEM

    Frankovka 2019, suché, pozdní sběr

    239 
  • SKLADEM

    MuAu Pet-Nat 2023, brut natur, perlivé, BIO

    319 

Bez síry zkrátka zatím není možné proces výroby ideálně kontrolovat a získat tak odpovídající produkt s konstantní kvalitou. Nedá se ale zapomínat ani na zdravotní rizika, která s sebou používání síry nese. Jak tedy tuto situaci vyřešit? Ideální je nevrhat se při výběru vína ani do jednoho extrému. Není třeba se síry vyloženě bát. Pro zajímavost, nepoužívá se jen při výrobě vína, ale i dalších potravin. Pokud si tedy rádi pochutnáte například na sušeném ovoci, stejně se jí u většiny produktů nevyhnete. Stopové množství síry navíc najdete ve víně vždy, na její produkci se lehce podílejí i samotné kvasinky. Je ale také rozumné zbytečně jí organismus nezahlcovat.

Jako zlatá střední cesta se momentálně nabízejí přírodní vína a ideálně bio vína. Těm zákon ukládá nižší limity síry a výrobci se tak ve vlastním zájmu drží při jejím používání nejnižších hodnot. Naše vinařství je v biorežimu a tak síru používáme opravdu minimálně. U červených vín téměř vůbec, maximálně 80 mg/ l. U bílých vín je potom hodnota celkové síry 100-150 mg/  l. Při takto nízkém množství je síra ve víně nezávadná a pracuje tedy pouze jako užitečný pomocník.

S víny úplně bez síry se pravidelně setkáváme u kategorie naturálních neboli přírodních vín, která ale obecně bývají trošku divočejšího charakteru. Pokud si potrpíte na vína, která neobsahují žádnou síru, jedno takové naleznete také v naší nabídce, a to konkrétně naši oranžovou Pálavu.

 

  • SKLADEM

    Ryzlink vlašský, základní řada, suché

    149 
  • Vybrat
    SKLADEM

    Chardonnay, zemské, polosladké (BiB)

    350 510 
  • Vybrat
    SKLADEM

    Rulanda + Tramín, zemské, suché (BiB)

    320 470 

Doporučené čtení z blogu

Co je to Pet-Nat ?

Zábavný, jemně perlivý, nefiltrovaný, osvěžující, neotřelý, prudce pitelný. To vše vystihuje jeden z velice populárních perlivých nápojů posledních let. Co to vlastně je ten Pet-Nat a v čem tkví kouzlo těchto oblíbených bublinek?  Označení Pet-Nat pochází z francouzského “pétillant naturel”, což v překladu znamená “přírodně perlivý”. Pet-nat je víno, které vzniká pouze pomocí primární fermentace, […]

Ideální vinařství pro firemní akci s nezapomenutelnou atmosférou

Pozdvihněte vaši firemní akci na zcela novou úroveň díky nezapomenutelnému prostředí vinohradů a vinařského dvora. Naše rodinné vinařství nabízí idylické prostředí a celou řadu služeb, které udělají z vaší firemní akce nezapomenutelný zážitek pro všechny. Prostředí Nádherné prostory pro firemní akce, originální klidné prostředí a prostory s kouzlem domácí atmosféry s venkovním i vnitřním posezením. […]

Svatební ráj v srdci vinic: Objevte dokonalé místo pro váš nezapomenutelný den

Představte si svatební den obklopený zelenými vinicemi, romantickým prostředím a skvělým vínem. Uděláme z vašeho velkého dne nezapomenutelný zážitek. Naše rodinné vinařství skýtá nejen nádherné svatební prostory, ale také celou řadu služeb, které zajistí, že váš svatební den bude dokonalý. Jak svatební den probíhá a co všechno u nás můžete zažít? Romantické svatební místo uprostřed […]

Join the Winelovers club

Get the latest news and a bunch of benefits. Join the thousands of wine enthusiasts from our winery and get a club discount of 5% on all purchases in the e-shop over CZK 2,000.