Není červené jako červené. Víno z Moravy bude vždy jiné, než víno z jihu, a to je dobře

Bíle víno z Moravy má svůj status a početný zástup příznivců odjakživa jistý. Naproti tomu moravské červené víno je stále ještě předmětem sporů. Píší se o něm články, dělají rozhovory,rozděluje milovníky vína na dva tábory a víří silné emoce.Někteří vinaři a milovníci vína na něj nedají dopustit, jiní tvrdí, že se nikdy nemůže vyrovnat jižním červeným vínům, například ze Španělska nebo Francie. V restauracích tak stále ještě dávají spíš přednost vínům z dovozu, protože si je hosté žádají více. Často s rádoby zkušeným pokýváním hlavou nad tím, jak se vínu z Toskánska to naše nikdy nemůže rovnat.

Kritici moravských červených vín argumentují hlavně tím, že místní klima není zdaleka tak teplé, jako v jižnějších zemích. Tuzemské víno tak logicky zpravidla bude kyselejší. Jistě, existují i výjimky, které se chuti zahraničních vín velmi blíží, ty se ale objevují velmi zřídka. Zásadní chyba, která vyvolává diskuze, ale není přímo ve víně, nebo v rozdílném klimatu. Problém tkví právě v samotném srovnávání. Lidově řečeno se diskutéři nad červenými víny pouštějí do porovnávání jablek s hruškami.

Je potřeba uvědomit si, že moravské červené a červená vína z jiných krajů jsou pořád ještě různé produkty. Pocházejí z jiného prostředí, jiné půdy, odlišných tradic. Ano, je pravda, že ve Španělsku nebo v Itálii mají sluníčka trochu více, než tady u nás ve vnitrozemí. Víno produkované v těchto zemích pochopitelně bývá hutnější a cukernatější. Znamená to ale, že je moravské červené víno horší, nebo dokonce úplně špatné? Víno by mělo v první řadě chutnat. A žádné víno nezachutná všem. To, že nějaké chutná odlišně, nově, ale neznamená, že není kvalitní.

Kdo určil, že červené víno musí mít nutně hutné tříslovité tělo? Tato jeho vlastnost naopak spoustu lidí od pití červeného vína odradí. Ne každý si potrpí na těžká vína a někdo tak, bez dlouhého přemýšlení, raději sáhne po bílém než červeném. Zkrátka proto, že tento popis červeného vína jako něčeho těžšího, hutnějšího, je často tak nějak zažitý. Místo toho by si ale takový člověk mohl vychutnat lehčí svěží moravské červené. Silná stránka moravských vín tkví právě v jejich jinakosti. Jsou mnohem jemnější a tak často i pitelnější, než vína z jižních krajů. To z nich dělá příjemnější volbou v létě, nebo třeba jako doplněk k lehčím jídlům. Vína z jihu a vína z Moravy tak mezi sebou vůbec nemusejí soupeřit, ale naopak se příjemně doplňovat.

S postupem času se trendem stávají spíš svěžejší vína, moravská červená tak před sebou snad mají ještě slibnou budoucnost. Důležité je přistupovat k moravským vínům s otevřenou myslí a nehledat v nich to, na co jsme zvyklí u vín zahraničních. Prostě se neomezovat jen na popis, který se u červených vín většinou objevuje. V odlišnosti našich vín tkví jejich kouzlo a doporučujeme moravská vína ochutnávat a zkoušet bez nějakého přirovnávání k vínům z cizích zemí. Nebuďte k místním vínům nespravedliví a neodsuzujte je jen pro to, že pro vás jejich chuť bude ze začátku nezvyklá. Třeba si po několika doušcích tato jiná, osobitá, červená vína zamilujete.